sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Jalkojenhoitoa

Jalkojenhoito on itselleni aina ollut pakkopullaa. Jalkakyvyn laittaminen, raspaus ja säännöllinen rasvaus tuntuvat jotenkin työläiltä ja tylsältäkin. Jalkapohjien iho ja etenkin kantapäät ovatkin osittain tästä syystä usein karheat, koppuraiset ja kuivat.

Olen nyt kuitenkin onnistunut kunnostautumaan asian suhteen. Jalkojen tulisi olla kunnossa ihan yleisterveydenkin kannalta, samoin kuin suun ja hampaidenkin. Pehmeät ja hyvinvoivat jalat ovat toki myös miellyttävämmät kuin kuin kuivuuttaan kiristelevät koppurat.


Jalkojenhoidossa olen käynyt vain kerran, ja ai että, itse hoito tuntui taivaalliselta ja oli mahtavaa saada perusteellisesti hoidetut jalat ja varpaankynnet. Voisin mennä uudelleen koska tahansa, mutta tämänhetkinen budjetti asettaa omat rajoitteensa. Thaimaan reissulla kävin myös ahkerasti jalkahieronnoissa, vaikka eivät ne nyt jalkojenhoitajalla käyntiä aivan vastaakaan. Vaikea keksiä äkkiseltään jotain yhtä rentouttavaa kuin kunnon jalkahieronta :)


Raspaan jalat yleensä kuivina. Eli ennen suihkua käyn pahimmat karhentumat kevyesti Schollin raspilla läpi noin pari kertaa kuussa tai tarpeen mukaan. Raspaamisen voi tehdä myös esimerkiksi jalkakylvyn jälkeen, jolloin jalkojen iho on hieman pehmentynyt. En jaksa kovin usein jalkakylpyjä viritellä, joten itselläni toimii paremmin pikainen "kuivaraspaus". Kannattaa olla helläkätinen raspin kanssa, sillä liian kovakourainen raastaminen tai liiallinen hiominen saattavat vain lisätä ihon paksuuntumista sekä kovettumien syntymistä. Hohkakivellä käsittely on vaihtoehto raspille, mutta itse koen hohkakiven olevan liian hellävarainen (eli ei ole niin tehokas) omille kantapäilleni.

Jalkakuorintoja ei minulta löydy tällä hetkellä, mutta niitäkin tulee välillä käytettyä. Sopivat ylläpitämään pehmeyttä ja ehkäisemään karhentumia. Jalkavoiteet tuntuvat imeytyvän hitusen sutjakkaammin kuorinnan jälkeen. Olen kuorinut toisinaan jalat Himalajan suolasaippualla, joka myös ajaa asiansa. Kesällä läpsyttimillä tai avojaloin kulkemisen seurauksena likaantunet/pinttyneet jalat saa paremmin puhtaiksi kuorintojen avulla.


Avonin foot works jalkojenkuorintalaput kuorivat ihoa kemiallisesti. En osaa sanoa, onko näistä ollut suurempaa hyötyä, mutta toisinaan olen käytellyt. Jalkoihin tulee ainakin miellyttävän kevyt ja raikas tuntu. Lappuset ovat myös sopivan kosteita. Tuoksu on näissä jännän lääkemäinen, mutta haihtuu nopeasti. En ehkä osta uudelleen, sillä ajattelen (ihan mututuntumalla), ettei tällaisia tuotteita tulisi käyttää jatkuvalla syötöllä.

Hyvän jalkarasvan löytäminen on haaste sinänsä. Jalkavoiteiden tulisi olla sellaisia, että ne houkuttelevat käyttämään, muuten tylsähkö rutiini jää itselläni helposti väliin. Tykkään, että rasva imeytyy nopeasti eikä tee jaloista tahmaisia, vaikka käytänkin niitä yleensä iltaisin. Toisaalta tällaiset rasvat eivät ole useinkaan riittävän hoitavia. Tuhdimmat ja hoitavammat voiteet sitten imeytyvät usein pienen ikuisuuden ja lähmäävät jalat. Siksipä käytössäni on ainakin pari jalkarasvaa kerrallaan. Joskus laiskuuttani, kun en jaksa monen putelin kanssa kikkailla, rasvaan jalat ihan vaan vartalovoiteella.


Kovettumien hoitoon ja ehkäisyyn löysin loistavan avun Lemon Juice & Glyserinen kantapäille tarkoitetusta hoitovoiteesta. Täsmähoito pehmentää tehokkaasti kuivat ja halkeilevat kantapäät. Voide sisältääkin 20% pehmentävää karbamidia. Suositellaan käytettäväksi alkuun kaksi kertaa päivässä ja ihon parannuttua käyttöä voi jatkaa ennaltaehkäisevästi.

Voide on aika paksua jankkia ja levittyy alkuun nahkeasti. Sitten koostumus ikään kuin "sulaa" ohuemmaksi kantapäille hierottaessa, joten imetymistä ei tarvitse kovinkaan kauan odotella. Ja tämä myös toimii. Tuoksu on pirteän sitruunainen. Kyseessä on kotimainen avainlipputuote ja hinta pyörii muistaakseni siinä 5-6 euron paikkeilla.


Dermosilin Jalkavoide Shea kuuluu kategoriaan miellyttävän ohut ja nopsaan imeytyvä. Hyvä kosteuden ylläpitäjä, mutta pahimpiin karheuksiin/halkeiluun ei tästä yksinään ole hoitajaksi kevyen koostumuksensa vuoksi. Tuoksu on tässäkin sitrusmainen. Näiden kahden voiteen kombo on osoittautunut toistaiseksi erinomaiseksi.

Kuumottaville, väsyneille ja raskaille jaloille löytyy myös muutama tuote. Oriflamen feet up Reviving jalkasuihke ja Yves Rocherin SOS Heavy Legs-voide (päiväykset ovat tästä paukkuneet, mutta menee vielä nilkoissa ja säärissä viilentäjänä käytettynä). Nämä siis toimivat helpotuksena edellä mainittuihin vaivoihin, varsinaisesti hoitavia tai ihon kuntoa parantavia nämä eivät (kai?) ole. Itseasiassa tuo suihke vaikuttaa jopa pikkaisen kuivattavalta. Olen pätkätyöläinen ja työt ovat nykyään enimmäkseen seisomatyötä (kahvilaa, kauppaa, toimistosiivousta yms.), joten nämäkin ovat välillä todella tarpeen pitkän päivän jälkeen.


Dermosilin Karbamidi Jalkavoide olisi muutoin HG-tuotteeni, mutta tuoksuttomuus tekee siitä omaan makuuni tylsän ja jalat tuntuvat ikävän tahmaisilta pitkään käytön jälkeen. Dermosilin kuorintasukat ja jalkaseerumi ovat ostoslistalla, tilausta ajattelin laittaa menemään keväämmällä.

Kuva täältä.

6 kommenttia:

  1. Tuota Lemon Juice & Glyserinen voidetta täytyykin ostaa seuraavaksi kokeiluun! Minulla on nyt käytössä tuo Dermosilin jalkavoide ja olen ihan tykännyt siitä! En tiedä, riittäisikö se turvakenkien kovettamille jaloille, mutta nyt työttömänä ollessa jalkoihin ei tule kovettumia niin paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lemon Juice & Glyserine on hyvä juurikin kovettumiin/karheuteen ja niiden ennaltaehkäisyyn :) Tosin jalkani tarvitsevat lisäksi raspausta, jotta pysyvät paremmin kuosissa.

      Poista
  2. Jalkojenhoito meinaa aina unohtua, mutta olen koettanut tsempata ostamalla kivoja tuotteita siihen tarkoitukseen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kyllästyminen jalkahoitorutiineihin tulee melko helposti. Vaihtelu, kivat tuotteet ja useampi vaihtoehto käytössä olevien jalkarasvojen suhteen auttaa hieman asiaa...

      Poista
  3. Mulla on aika lailla samat fiilikset jalkojenhoidosta ja siksi en sitä oikeastaan edes tee :D Ensi kesäksi kyllä lupaan kunostautua asiassa, sillä haluan jalkojen näyttävän kivoilta sandaaleissakin. Jos ne sandaalikelit nyt ylipäätään tänne pohjolaan tulevat, viime kesänä oli vähän hiljaista :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan parasta, että sandaaleille tulee käyttöä ensi kesänä :) Mullakin kun olisi nyt jalat suht esittelykelpoisessa kunnossa :D

      Poista